E2r

Hvordan man opbygger log cabin hak

På en idyllisk vinter scene, ligesom i et postkort eller et julekort kan du se hyggeligt udseende bjælkehytter, der ser så robust og klar til ly dig og holde dig varm, selv med tykke sne hele vejen rundt. Bjælkehytter normalt er forbundet med livet på landet i Europa og Canada selvom log konstruktion kan spore sine rødder i Østeuropa og Skandinavien.

Tanken om en bjælkehytte konstruktion er at stable træstammer en af oven på hinanden, og hvor logs skærer hinanden, blev hjørne hak skåret så de logfiler kan overlappe. I årenes løb var flere udhugning udviklet teknikker til at sikre, at logs passer godt sammen og mere vejr stram og for at reducere mængden af fyldstoffer - kaldet chinking når du bruger sten og pinde eller daubing når du bruger mudder eller mos, til at udfylde hullerne.

Hvordan man opbygger log cabin hak.
Hvordan man opbygger log cabin hak.

Der findes mange forskellige typer og variationer af hjørne hak at vælge imellem. Nogle af dem er:

  • Saddle hak (rund hak) - placeret nær slutningen af en runde log, så kaldet, fordi den ligner en sadel som en bred U eller en afrundet V-form.
  • Square hak - anvendes, når log er hugget ind i et kvadrat og kvadratisk formede stykker fjernes fra toppen og bunden af loggen.
  • Dovetail hak - kan bruges på en firkantet eller rund log. Indhakket er skåret på enden af loggen i en vinkel for at gøre indad pegende kiler ligner halen af en due.
  • Half-svalehale hak - som navnet antyder kun har én kant blusset. Den anden side er flad.

For en nybegynder, er sadlen eller runde hak det bedste valg, hvor halvcirkler skæres på de øverste og nederste sider af en rund log for en bedre pasform. Du skal bruge en lige sav (eller en motorsav), lavvandet sweep langskaftet snit, hammer og en scribing værktøj.

Et scribing værktøj er det vigtigste redskab til at opnå en perfekt pasform log. Det bruges til at spore og overføre konturen af log nedenfor til loggen, der vil blive anbragt oven på den.

Hvordan man opbygger log cabin hak.
Hvordan man opbygger log cabin hak.

Her er de skridt til at gøre hakkene på rundtømmer.

  1. Rul log på plads på toppen af den nederste log og sikre den med en log hund, så det ikke rulle rundt.
  2. Brug din ridsning værktøj til at spore konturen af bunden brændet på uncut øvre log, der skal være indskåret. Begynd omtrent midtvejs langs den ene side af stammen til den anden side for at tegne en halv cirkel.
  3. Derfra kan du enten invertere log, så du har adgang til den ende, hvor du har brug for at gøre hak eller du kan fjerne loggen og placere den på en sawhorse eller på jorden for at gøre dine nedskæringer. Vælg den, der vil give dig den nemmeste måde at arbejde.
  4. Med en motorsav eller en straight sav, gøre flere lige snit ned på indersiden af dit spores kontur, der slutter den omridset af halvcirkel. Hvis du bruger en motorsav, så kan du gøre diagonale snit på de lige skiver, så du kan fjerne træet eller bogstaveligt øse træet ud.
  5. At slutte hak, skal du bruge en lavvandet sweep gouge at fjerne resten af træet og færdiggøre skæring af den runde hak. Du vil gøre hak i begge ender af stammen.
  6. Bring loggen tilbage til fundamentet og se om indhakkene passer perfekt på bunden log og foretage justeringer efter behov.

Opbygning log hak tager tid, praksis og præcision og en masse manuelt arbejde. Få de nødvendige værktøjer, du bliver nødt til at gøre hak og gøre nogle forskning. Sørg for, at du bærer sikkerhedsudstyr, når du bruger skarpe værktøjer. Pretty snart du vil bygge din første bjælkehytte.