E2r

Hvordan til at vokse løvefod (alchemilla)

Løvefod er en populær bunddække

Løvefod er en populær bunddække. Det har flosset grønne blade og producerer stjerne-formet gulgrønne blomster i sommeren. Denne langsomt voksende staude er bredt eksisterende i Europa og Asien, hvilket gør det hårdfør nok til at overleve en bred vifte af klimaer. Det kan trives i USDA zoner mellem 3 og 9.

Desuden er dens rødder og blade spiselige, og er normalt høstes til behandling skrammer, sår og lindre overdreven menstruation. Det er også undertiden anvendes til fremstilling af sæber og cremer.

Hvordan til at vokse løvefod (alchemilla). Løvefod er en populær bunddække.
Hvordan til at vokse løvefod (alchemilla). Løvefod er en populær bunddække.

Hvis du ønsker at opleve den skønhed og omfattende anvendelser af løvefod ved at dyrke en, her er de trin, du skal gøre.

  • Vælg en sort. Der er omkring 300 eksisterende arter af løvefod. Den mest almindelige specie er Alchemilla mollis. Du kan også tjekke frøkataloger at lære mere om andre sorter, deres kendetegn og deres vækst krav. Løvefod normalt vokser til en højde på 18 til 24 inches, og en bredde på 18 til 26 inches. Du kan forvente deres blomster til at begynde blomstrende i slutningen af foråret frem til begyndelsen af sommeren. Du kan dyrke planten fra frø, eller starte med afdelinger og kimplanter.
  • Forbered placering. Løvefod Foretrækker halvskygge at vokse. De vil også tåle direkte sollys, selvom ekstra fugtighed er nødvendig. Desuden bør jorden være rig og godt drænet. Før plantning af frø, satte gødning eller tilføje kompost i bunden af hullet, hvor du vil plante dem. Hullet skal være ca en kvart centimeter dyb. Placer frøene, så de har en 30 til 45 tommer mellemrum mellem hinanden, afhængigt af om sorten du vokser, er af en mindre eller større arter. Den bedste jord at bruge, er en, der har et pH-niveau mellem 5,5 og 7,5.
  • Vand planterne. Disse planter foretrækker masser af vand, men ikke for meget. Bladene begynder hængende, når deres vandforsyning er ikke nok. Hold jorden veldrænet, men fugtig. Frøene vil begynde at spire efter omkring tre til fire uger. Hvis plantet indendørs, er du nødt til at opretholde en temperatur på omkring 15 til 20 grader og vente i en periode på 6-8 uger, før du kan overføre dem udenfor.
  • Pas på planterne. Lejlighedsvis tilføje barkflis at holde planterne køligt og fugtigt. Sørg dog, at du ikke sætter barkflis på toppen af planterne. Løvefod danner en dejlig klump, og kan selv formere sig. Hvis de ser for overfyldt, tynde dem ud eller fjerne et par stykker. Hvis skadedyr opstår, ligesom den gule svamp, fjerne dem straks ved at sprøjte planten med en lille dosis af organisk svovl. Eller du kan bare give planterne med god luftcirkulation og lade jorden tørre lidt. En lang periode med infektion vil forårsage bladstilken at være for lang og bladene mindre med en blegere farve.

Dyrkning din egen løvefod er en opfyldelse af hobby, fordi du ved, at bortset fra at yde en god bunddække til din have, kan du også bruge dem til andre formål.